Mensen zijn nooit alleen een bepaalde hu…

Mensen zijn nooit alleen een bepaalde huidskleur of een sociale klasse, ze zijn ook nooit alleen patiënt en zielig. Dat is altijd maar een deel van hun identiteit. Iedereen heeft het recht om als volledig mens te worden gezien." ?

Wat een toepasselijke quote op deze #wereldziekendag. Aan het woord hoogleraar Dementie Anne-Mei The (1965). Ze was altijd een beetje bang voor mensen met dementie, totdat ze zich in hen ging verdiepen. Vanuit haar eigen bedrijf richtte ze samen met een aantal anderen Huis van de Tijd op, een inloophuis voor mensen met dementie waar ze thee drinken, jeu de boules spelen, samen koken en eten. Waar ze zichzelf kunnen zijn.

In dit Huis brengen ze de Sociale Benadering Dementie in de praktijk. Een benadering die ze ook laten zien in social trials, een soort denktanks van betrokken partijen zoals zorgkantoren, zorgverzekeraars, zorginstellingen, huisartsen en gemeenten. Zij zetten zich in om de houding naar mensen met dementie te verbeteren. Een mooie stap richting een dementievriendelijkere samenleving!

De Sociale Benadering kijkt niet alleen naar mensen met dementie als patiënt, maar zoekt vooral de mens achter de diagnose. “Ieder mens heeft verschillende identiteiten en sociale rollen. Maar die individuele eigenschappen verdwijnen naar de achtergrond als de diagnose dementie wordt gesteld. Dan ben je ineens alleen maar die zielige patiënt. Dat is toch raar?” ?

Wat een krachtig interview in Zin! Een heel andere kijk op dementie hebben waar wij helemaal achter staan. https://www.zin.nl/2021/02/03/anne-mei-the/
Source

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *